Всички Категории

Как да изберем идеалния диван?

7 декември 2022
Как да изберем идеалния диван?

Покупката на мека мебел за хола е една от водещите и основни стъпки в обзавеждането на дома. Нека не забравяме, че най – много време у дома семейството прекарва на дивана пред телевизора. За това, основната цел, която трябва да търсите при избора на диван е това той да бъде удобен.

Когато купувате мека мебел вие трябва да сте сигурни в качеството на модела. Обърнете внимание на изработката и шевовете. Качествените дивани са направени от букова дървесина на корпуса, която гарантира неговата здравина и дълготрайност.
Освен това попитайте за качеството на дунапрена и най вече за неговата плътност.

Колкото по-голяма е плътността на един дунапрен, толкова по-издръжлив е на натоварване и експлоатация. Плътността се определя по следния начин:
Например Т20 двете цифри показват неговото тегло и плътност, тежи 20 кг. на куб.м., което е относително ниска плътност подходяща за използване върху повърхности и продукти с малко напрежение - подлакътници и корпуси при диваните,Т 30 – 35 кг. на куб.м., висока плътност. Подходящ за седалки и облегалки на диваните. Ако е по-ниска от Т25, качеството не е добро и надеждно, след време ще слегне и ще се образуват вдлъбнатини.

Твърдостта определя комфорта на материала и силата с която реагира на натиск. Препоръчителни са високоеластичните ( HR или HRR ) – това са по-гъвкави и еластични дунапрени, които се деформират по-бавно във времето и запазват по-дълго своите характеристики. Този вид дунапрен е доста по-скъп от обикновения и поради тази причина се използва в по-високия клас мебели

Най – важно е усещането за удобство при ползването на меката мебел. Дали ще изберете модел диван, който е по-мек като усещане или за вас по-твърдата основа е по – комфортна, зависи изцяло от вашите усещания.

За да сте сигурни в избора, трябва да изберете правилния диван – като модел, цвят, дизайн и функционалност.

Формата. Има много видове дивани, но кой е най-подходящият за вас? Затова първо съобразете размера и стила на стаята.

За малките помещения е хубаво диванът да е повдигнат на крачета, за да създава илюзия за пространство.

При по-големите може да си позволите гъвкавост. Съобразете се с интериора.

Размер. Почти е невъзможно да си представите тази мебел как ще стои в стаята ви, на фона на всички останали дивани в шоурума. Затова измерете мястото, на което планирате да го поставите, а ако сменяте стар диван, съобразете с неговия размер.

Освен тапицерията и дунапрена, трябва да се фокусирате и върху конструкцията на дивана.

Буковата дървесина е значително по-трайна. Обърнете внимание дали отделните елементи са лепени или са захванати с нитове и метални скоби.

Възглавници и пружини. Подобно на рамковата конструкция и тук вариантите и качеството е различно.

Обърнете внимание на здравината, на пълнежа на възглавниците и слоевете в тях. Това е като избиране на матрак – от собствените предпочитания зависи колко удобно ще се чувствате.

Височина на гърба и подлакътниците.

Според експерти по-високата облегалка седи по-добре срещу стена, доколкото по-ниската е по-стилна. Що се отнася до височината и широчината на подлакътника, съобразете дали ще ползвате дивана и за сън. Ако заложите на широки подлакътници, имайте предвид, че те „изяждат“ от пространството за сядане.

Тапицерията. Дамаска или кожа? Ако вече имате един от тези варианти, може би трудно ще бъдете убедени за другия.

Кожата се почиства по-лесно, изглежда луксозно, но изисква по-специална поддръжка. Дамаската не спарва толкова през лятото а през зимата е топла и уютна, но задържат петна,  препоръчва за семейства с деца плат който е здрав и издръжлив на често почистване или диван със сваляем калъф.

Комфортът. Тук всичко е въпрос на лично предпочитание. Преди да купите диванът седнете на него, преценете твърдост, височина, форма и ако това е вашият диван – вземете го.

Още новини
3D ПРОЕКТИРАНЕ

МЕБЕЛИ ПО ПОРЪКА ЗА ВАШИЯ ДОМ, ОФИС ИЛИ ХОТЕЛ

18 октомври 2021
Най-доброто за детската стая

Как да обзаведа стаята на детето си?

21 септември 2021
Вечерята е сервирана

Kакво ви трябва за перфектната вечеря?

21 септември 2021
Елегантност и стил във вашата спалня

Задавали сте си въпроса как да обзаведете вашата спалня?

21 септември 2021
За матраците

Какъв матрак да избера?

21 септември 2021